Betalen om te zitten, niet voor een bureaustoel

Voor de één is circulaire economie een bekend fenomeen en bij de ander gaat er (nog) geen belletje rinkelen. Daarom een korte uitleg over wat het is en hoe een kantoormeubel specialist als Desko dit in de praktijk toepast. Circulaire economie is in de basis een heel logisch principe: als bedrijf betaal je voor het gebruik van een product, maar niet voor de grondstoffen, die blijven gewoon in bezit van de producent of dealer. Een erg slim en milieu verantwoord concept, want zeg nou zelf; wat heb je aan een product als je er geen gebruikt van maakt? Niets toch!

 

Circulair inkopen

Al lijkt circulaire economie in de eerste instantie heel veel op het huur- en leaseconcept, toch zijn er wel degelijk essentiële verschillen. Het verschil wordt al gemaakt tijdens de ontwerpfase. De producten worden namelijk zo ontworpen en gemaakt dat deze aan het eind van de gebruiksfase makkelijk demontabel zijn en de verschillende materialen eenvoudig gescheiden kunnen worden. Het waardebehoud wordt gemaximaliseerd door eerst te kijken naar producthergebruik, vervolgens hergebruik van onderdelen en als laatste hergebruik van grondstoffen zonder kwaliteitsverlies. Tevens is het ook een principe dat tijdens de productie, gebruik en verwerking van het product geen schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Circulaire economie onderscheidt zich op meer vlakken. De grondstoffen van ‘verbruiksproducten’ (zoals inktpatronen) zijn biologisch afbreekbaar en worden teruggegeven aan de natuur, eventueel na onttrekking van waardevolle grondstoffen. Omdat de prestatie van het product de waarde bepaald, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extra belangrijk voor de producent. Tot slot is één van de meest belangrijke succesfactoren (crosssectorale) ketensamenwerking gericht op het creëren van meervoudige waarde. Hierbij vermeerdert niet alleen de economische waarde van alle bedrijven in de keten, maar ook de ecologische en sociale waarde.

 

Betalen voor wat je gebruikt

Het principe kan naar vele producten en situaties worden vertaald. Zo koopt men geen lampen maar lichturen of neemt men geen energie af maar betaalt voor een verwarmde omgeving. Desko kantoormeubelen past het ook in hun branche toe.  Een zakelijke klant schaft geen werkplekken aan, maar betaalt voor het gebruik cq het aantal uren dat er gebruik van wordt gemaakt. Daarin kan een bepaalde periode worden afgesproken. Na de contractperiode wordt de situatie herzien. Indien het bedrijf geen gebruik meer wenst te maken van deze werkplekken, gaan ze terug naar Desko en krijgen ze een second life, ofwel een nieuw leven.ciculaire economie

 

Voordelen voor alle partijen

Circulaire economie biedt veel voordelen voor zowel de klant, de producent/dealer en het milieu. De afnemende bedrijven zijn geen eigenaar van de grondstoffen. Dit betekent dat ze voor de periode dat ze gebruik maken van het product verzekerd zijn van gebruikscomfort en volledige ontzorging. Namelijk als een bureaustoel kapot is of een mankement heeft, is de eigenaar hiervoor verantwoordelijk om dit op te lossen. Het bedrijf betaalt immers alleen voor het gebruik en resultaat, niet voor de zorg. Ook financieel gezien kan het een bedrijf tot wel 10% schelen in de kosten.

 

Voor de producent is het zorg kwalitatief goede producten aan te bieden omdat alleen prestatie (de grondstof zelf niet) een waarde heeft en zij zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Hierdoor wordt er meer focus gelegd op innovatie, kwaliteit en duurzame producten. Natuurlijk heeft dit ook een positief effect op het milieu. Na de periode dat de meubelen zijn gebruikt door een bedrijf, worden de meubelen door Desko refurbished. Dit betekent dat de meubelen worden gerepareerd en gecontroleerd. Vervolgens worden ze als goed functionerende meubelen in de markt gezet en krijgen ze een tweede leven. Op deze manier kunnen zelfs klassieke meubels weer worden hersteld en als echte vintage items, een nut krijgen.

 

De toekomst in handen

Desko gelooft in circulaire economie en neemt hierin verantwoordelijkheid als dealer van vele verschillende merken en producten. Directeur Michael Kuiper vertelt “Desko heeft de capaciteit om in Nederland zelf de artikelen te kunnen refurbishen en op een groene manier het een tweede, derde, vierde of meer levens te geven. In tegenstelling tot een producent die bijvoorbeeld alleen in het buitenland produceert. Daarnaast hebben wij contracten en afspraken waardoor 97% van ons afval herbruikt wordt.”

 

Bent u geïnteresseerd op welke manier u een start zou kunnen maken met betrekking tot circulaire economie en kantoormeubelen? Neem dan contact op met Desko kantoormeubelen, 020-4801020 of info@desko.nl.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.