Onlangs kwamen wij dit bericht tegen wat 18 december 2012 geplaatst was in de Volkskrant.
Scroll naar beneden of lees het online.
Oude stoelen voor chique bank
Vijf jaar geleden zag Michael Kuiper (37) het licht. De directeur van Decorum, dat meubels verhuurt voor kantoren en evenementen, ontdekte de mogelijkheden van internet. ‘Een vriend vertelde dat hij de complete inhoud van zijn kinderkamer op Marktplaats had verkocht.’ Dat leek hem ook wat voor Decorum. ‘En binnen een uur was de eerste bureaustoel verkocht’, vertelt Kuiper enthousiast in zijn nieuwbouwhuis in Purmerend, waar zijn eigen inrichting vooral crèmekleurig is..
Inmiddels is de verkoop van tweedehandskantoormeubelen professioneler geworden. Dat gebeurt onder der de vlag van Desko, een zelfstandig opererende tak van Decorum. ‘Decorum zit aan de top van de markt met verhuur, Desko richt zich op de verkoop aan bedrijven in het lagere segment’ , zegt Kuiper. Het moederbedrijf Decorum bestaat al ruim vijftig jaar..
Ook grotere ondernemingen houden tegenwoordig, met de recessie vers in het geheugen, de hand op de knip. Kuiper krijgt daarom ook veel aanvragen vanuit het bankwezen en de overheid. .
Angelique Meijen, facilitair medewerker bij de gemeente Tiel, bestelde bureaus, ladeblokken en stoelen bij Desko. ‘We moeten in deze tijden bezuinigen en kantoormeubelen zijn dan de eerste dingen waarop overheidsinstellingen moeten bezuinigen’, zegt de ambtenaar..
Volgens zowel Meijnen als Kuiper zijn tweedehandskantoormeubelen de helft goedkoper. Meijnen vindt het wel van belang dat het meubilair goed aansluit bij de huisstijl van de gemeente. .
Geen probleem, zegt Kuiper. ‘Meubels worden overgespoten in de kleur die de klant wil en daarna zien ze er als nieuw uit.’ Meijen zegt dat werknemers geen verschil zien tussen oud en nieuw meubilair. ‘Als we er zelf niets over zeggen, zien ze dat gewoon niet.’.
Desko richt per jaar ‘duizenden’ werkplekken in met gebruikt meubilair, al is de vraag wel veranderd. Kuiper: ‘Vroeger had iedereen een eigen ladeblok en roldeurkast in zijn kantoor, nu mag je nog blij zijn als je een eigen plankje hebt. Met de komst van laptops heb je eigenlijk alleen een tafel en stoel nodig, dus die verkopen dan ook het beste.’.
De meeste tweedehandsmeubelen komen uit de ‘verhuurvloot’ van Decorum. Maar Desko koopt ook inboedels op van bedrijven die bijvoorbeeld failliet gaan. Kuiper: ‘Laatst hadden we een opdracht voor de terugname van duizend werkplekken van de gemeente; kasten, stoelen, tafels, alles. Die kopen wij dan op voor nul euro, want zij willen ervan af.’.
Als de vrachtwagen vol opgekocht meubilair binnen rijdt, gaat de laadklep open en wordt er gecontroleerd of elk item compleet en onbeschadigd is. ‘Kasten zijn lastig’, zegt Kuiper. ‘Die kunnen tijdens transport deuken krijgen.’ Beschadigde meubels zijn moeilijk door te verkopen aan bedrijven waar alles er netjes moet uitzien. ‘Maar laatst wilde een school goede, maar niet per se mooie kasten voor een archief in de schuur. Dan betalen ze een veel lagere prijs.’.
Meubilair dat wordt opgekocht, maar niet meer op te knappen is, wordt gerecycled. ‘We proberen zo min mogelijk afval te hebben, maar bij leegkoop van een kantoorpand ontkom je er niet aan dat er afval tussenzit.’ De recycling van onbruikbaar materiaal wordt uitbesteed aan afvalverwerker Van Gansewinkel..
Volgens Kuiper kan ruim 95 procent van het afgedankte meubilair door Van Gansewinkel worden hergebruikt. ‘Op een speciale afvalband wordt alles uit die stoel getrokken: stof bij stof, staal bij staal.’ Door de samenwerking kreeg moederbedrijf Decorum in juli een duurzaamheidscertificaat van Van Gansewinkel, wegens het ‘behoud van grondstoffen’..
Materiaal dat niet is te recyclen, eindigt in de vuilverbranding. Kuiper wil daarom het liefst kantoormeubilair inkopen dat is gemaakt van volledig afbreekbare materialen, volgens het Cradle to Cradle-concept. .
Een nobel streven, maar Kuiper erkent dat duurzaamheid ‘hartstikke goed’ is voor zijn imago. Desko’s klanten vinden duurzaamheid namelijk steeds belangrijker, en het is ontzettend hip. Zo wordt het percentage duurzame aankopen bij de overheid alsmaar verder opgeschroefd. .
Ook WoonZorgCentra Haaglanden zijn vaste klant bij Desko. De lagere kosten spelen een rol, zegt Bart van der Ven, facilitair manager bij de vestiging WZH Sammersbrug. ‘Maar een van onze doelstellingen is dat we actief spullen hergebruiken en niets zomaar weggooien.’.
Inkopen bij Desko past dus goed in dat beleid. Van der Ven: ‘Misschien staan de meubels minder mooi in een advocatenkantoor, maar voor ons zijn ze heel geschikt.’.
Dankzij de lange geschiedenis van het bedrijf en het verworven duurzaamheidscertificaat, is Desko naar eigen zeggen de grootste. Kuiper kent wat omzet betreft ‘niemand die groter is’. Bij moederbedrijf Decorum zijn vijftig mensen in dienst. Van het personeel houdt dertig procent zich volledig bezig met de verkoop van tweedehandskantoormeubelen..
De verwachte omzet van de hele onderneming voor 2010 is 12 miljoen euro. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. De omzet van Desko is ten opzichte van 2009 bijna verdubbeld. Hoeveel winst er exact wordt gegenereerd uit de verkoop van tweedehandsmeubels, wil Kuiper liever niet zeggen. ‘Er liggen veel kapers op de kust die willen weten hoe het zit.’.
Kuiper kwam al op 14-jarige leeftijd het bedrijf binnen. Dat was in eerste instantie voor een bijbaantje naast school. Bijna twintig jaar later wil Kuiper als directeur van Decorum en Desko vooral ‘iets moois neerzetten’ . Hij vindt dat zijn werknemers trots mogen zijn op wat ze doen. ‘We moeten met applaus worden ontvangen.’.
Over de verkoop van het kantoormeubelimperium wil Kuiper dan ook niet nadenken. ‘Ik kan het makkelijk voor een flink bedrag verkopen. Maar ik heb altijd gezegd: ik kan twee biefstukken per dag betalen en dat is voor mij meer dan genoeg.’