Tweedehands hip!

Tegenwoordig is het heel geaccepteerd dat gebruikte kleding en meubels weer een tweede leven krijgen. Ideaal, want dat is natuurlijk beter voor het milieu én portemonnaie. Kan je je tweedehands meubels het label ‘vintage’ geven? Dan ben je hipper dan ooit. Vintage zie je terug op de rode loper, bij toonaangevende personen, leef en werkruimtes en de magazines staan er vol van. We zoomen in op het hergebruik van kantoormeubelen. Want zo’n vintage kantoor is heel anno 2012?

 

Chique tweedehands

Allereerst is het interessant om de definitie ‘vintage’ te bepalen. Is dat het bureau wat je een paar jaar geleden hebt gekocht en wat inmiddels karakteristieke gebruikerssporen vertoont? Nee helaas, niet alles wat tweedehands is valt onder de noemer vintage. Vintage mag dan wel het chique woord voor ‘tweedehands’ zijn, maar is bedoeld voor haute couture kledingstukken en authentieke meubels die zijn gemaakt door gerenommeerde ontwerpers in de periode 1920 tot1970. Integenstelling tot de massa cultuur waarin wij leven, denk aan een Ikea die van ieder model tafel miljoenen maakt, kan je met tweedehands vintage meubelstukken op je eigen creatieve en duurzame manier je kantoor inrichten en unieke touche geven.

 

Gerenommeerde ontwerpers

Als we praten over gerenommeerde ontwerpers dan mogen de namen Gispen, Ahrend, Herman Miller, Ray and Charles Eames, Artifort, Fritz Hansen, etc. niet ontbreken. Zij hebben hun strepen in de negentiende eeuw verdient met ontwerpen die tot op de dag van vandaag erg in trek zijn. Kenmerkend zijn de vereenvoudigde lijnen, comfort, vakmanschap en het tijdloze design. Om een paar modellen te noemen; het Gispen bureau nummer 3803, de Vlinder stoel van Arne Jacobsen, de soft pad bureaustoel en lobby chair van Eames. Maar ook minder bekende ontwerpen kunnen vintage zijn. Neem nou een kinder schoolstoeltje uit de jaren ’70 of een mooi Deens fauteuil van teak.  

 

Met een goed gevoel

We kunnen onze werkplek allemaal omtoveren tot een vintage kantoor. Voor de mensen die niet perse vintage-chique willen zijn, maar wel open staan voor tweedehands meubilair, is er een nieuwe wereld te ontdekken. En logisch, het is natuurlijk ook absurd als je bedenkt dat je voor minder geld een net zo goed product kan kopen. Of zijn we tegenwoordig, ondanks een economische neergaande spiraal, liever dief van onze eigen portemonnaie? Daarnaast is ‘tweedehands’ een discutabel begrip. Op het moment dat je eenmaal op je stoel hebt gezeten en door zou verkopen, is het al tweedehands. Ofwel, tweedehands meubelen hoeven geen gebruikerssporen en/of schade te hebben, ook is het zelfs in grote oplages te verkrijgen. Het valt niet in de categorie ‘tweedehands chique’ maar zeker voordeliger en een product waar je een maatschappelijk verantwoord gevoel aan over houdt.

This entry was posted in Algemeen, kantoomeubelen, tweedehands, vintage and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie